piątek, 26 września 2014

gulasz niejedno ma imię


wertując folder wypchany naszymi zdobyczami i potrawami z nich powstałymi okazało się, że namnożyły się zdjęcia różnych dokonań obiadowych które ciężko nazwać/sklasyfikować/ opisać szczegółowo, a warto o nich wspomnieć bo były udane. toteż dzisiaj mały przegląd po gulaszach.

niejednokrotnie można spotkać przepisy na gulasze warzywne, ale zazwyczaj cechują się
- albo niezwykle wymyślnymi dodatkami i składnikami
- albo są nieciekawą breją z mącznym sosem.
- albo jedyne na co książka kucharska jest się w stanie szarpnąć to wegetariańskie leczo i skłądniki zawsze pozostają te same.
a tak naprawdę gulasz można zrobić ze wszystkiego!

my zazwyczaj w porze obiadowej otwieramy lodówkę i patrzymy co tam jest (inną opcją jest znalezienie godzinę przed obiadem czegoś co nadaje się do zjedzenia). i oddajemy się wenie twórczej

kiedyś na przykłąd mieliśmy nadmiar takich dobroci:


robiliśmy rożne potrawy i połączenia, ale w końcu uznaliśmy, że fajnie by było poczuć smak bakłażana w formie czystej:)  po skropieniu oliwą i wrzuceniu na patelnie z czarnuszką powstał fajny dodatek...
 ... do ryżu z sosem pomidorowo-cebulowym:

 proste i pyszne.

innym razem obok pomidorów pojawiło się sporo papryki- w różnych kolorach.
trafiła pod nóż.
 a potem do garnka. pomidory były na tyle smaczne, że nie gotowaliśmy ich zbyt długo, tylko tak aby zachowały kształt. gulasz nie musi być rozgotowaną breją!



papryka pojawił się też w wyjątkowo delikatnym i słodkim gulaszu, jednak w roli głównej wystąpiła marchewka. część z niej pokroiliśmy w kostkę, pozostałą wojtek starł na tarce:

było też mango które szeptało, że nie pożałujemy, jeśli też wykorzystamy je do obiadu.

 było takie mięciutkie, że obierało się samo!

marysia podzieliła je na mniejsze części:


a wojtek zamarynował tofu, które dostaliśmy w prezencie:


kawałki tofu, papryki i marchewki, krótko podsmażone w rondelku dusiły się w sosie ze startej marchwii mango. subtelnie przyprawiliśmy i zajadaliśmy z dużą ilości pietruszki. jeśli znów nadarzy się okazja, to zdecydowanie jest do powtórzenia!


pewnego wieczoru natomiast znaleźliśmy bardzo dużo pasternaku:
 to warzywo jest traktowane po macoszemu, jako gorsza wersja pietruszki, która jeśli w ogóle to ląduje w zupie. błąd! pasternak jest niezwykle smacznym i delikatnym warzywem. do tego sycącym i czasem używamy go w potrawach jednogarnkowych zamiast ziemniaków:)

wtedy też mieliśmy dość dużą ilość bananów:
 a marysie wzięło na mieszanie smaków i faktur (poza tym cierpi na nieuleczalną bananofilię).
kiedy wojtek kroił pasternak:
 ... marysia kroiła banana:

 wojtek doglądał patelni z pasternakiem, marchewką i cukinią:


a marysia w tym czasie wymieszała banana z przyprawami, lekko zakwasiła i wrzuciłą na patelnię.
smak był obłędny, kolor i zapach również. i ciężko było zgadnąć, że ten błyszczący sos to banan:)


i na koniec wspomniany przykład, kiedy pasternak zmienia się w dodatek "skrobiowy". mieliśmy dużo włoszczyzny i zalegającego w lodówce podgotowanego brokuła. do tego byliśmy głodni i chcialiśmy szybki i smaczny obiad.
duże kawałki warzyw miękkły na patelni:

  aby pod koniec połączyć się ze zmiksowanym z ziołami i oliwą brokułem.
i czy ten talerz przypomina nudną, szarą włoszczyznę którą bez nasysłu wrzuca się do zupy i zapomina o innych zastosowaniach? :

życzymy dużo weny twórczej i wiary, że nie trzeba wielkich umiejętności i wyszukanych produktów aby w kuchni być artystą:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz